Rak dojke i važnost prevencije

Listopad je Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, a to je idealna prilika da se podigne svijest o prevenciji i važnosti redovitih pregleda.

Kako smanjiti rizik:

  1. Redoviti samopregledi dojki – Svaka žena bi trebala naučiti kako obavljati samopregled dojki i to činiti jednom mjesečno. Time se mogu rano uočiti promjene koje mogu biti znak za uzbunu.
  2. Mamografija – Preporuča se ženama iznad 40 godina da redovito obavljaju mamografske preglede. Ovaj neinvazivni pregled može otkriti rak u ranijim fazama kada je lakše liječiv.
  3. Zdrav način života – Uravnotežena prehrana, redovita fizička aktivnost, održavanje zdrave tjelesne težine i izbjegavanje alkohola mogu smanjiti rizik od razvoja raka dojke.
  4. Obiteljska povijest – Ako je u obitelji bilo slučajeva raka dojke, preporučuje se razgovarati s liječnikom o genetskom testiranju ili češćim kontrolama.

Prevencija i rano otkrivanje mogu spasiti živote, stoga nemojte zanemariti svoje zdravlje. Redoviti pregledi i briga o sebi ključni su koraci u borbi protiv raka dojke.

Iskoristite 20% popusta na ultrazvuk dojki u našoj poliklinici! 🎀

Redoviti pregledi dojki ključni su za rano otkrivanje promjena i očuvanje vašeg zdravlja. Ultrazvuk dojki je bezbolna, sigurna i učinkovita metoda koja može otkriti promjene koje možda ne možete osjetiti.

Vezane vijesti