Mrlje na koži - hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija kože lica je stanje koje karakterizira povećana proizvodnja melanina, pigmenta koji daje boju koži.

Vrste hiperpigmentacije

  1. Melazma: Često se javlja kod trudnica zbog hormonalnih promjena, ali se može pojaviti i kod žena koje uzimaju kontracepcijske pilule ili prolaze kroz hormonalnu terapiju. Karakteriziraju je smeđe ili sive mrlje na licu, posebno na obrazima, nosu, čelu i bradi.

  2. Postupalna hiperpigmentacija (PIH): Nastaje nakon ozljede kože ili upale, kao što su akne, ekcemi ili psorijaza. Ove tamne mrlje obično nestaju s vremenom, ali mogu trajati mjesecima ili čak godinama.

  3. Sunčeve pjege: Poznate i kao lentigine, nastaju zbog dugotrajnog izlaganja UV zrakama. Obično se javljaju na dijelovima tijela koji su najviše izloženi suncu, poput lica, ruku i ramena.

Prevencija i tretman

  • Zaštita od sunca: Korištenje kreme za sunčanje sa širokim spektrom zaštite SPF 30 ili višim može pomoći u sprječavanju hiperpigmentacije uzrokovane UV zrakama.
  • Topikalni tretmani: Kreme i serumi koji sadrže sastojke poput hidrokinona, retinoida, vitamina C, azelaične kiseline i niacinamida mogu pomoći u smanjenju hiperpigmentacije.
  • Kemijski pilinzi: Profesionalni tretmani koji koriste kiseline za uklanjanje gornjih slojeva kože mogu pomoći u smanjenju hiperpigmentacije.
  • Laserska terapija: Koristi fokusiranu svjetlost za uklanjanje tamnih mrlja i poboljšanje tonusa kože.

Važno je konzultirati dermatologa prije početka bilo kojeg tretmana kako bi se odabrao najprikladniji tretman za vašu kožu.

Vezane vijesti