Hormoni i njihov utjecaj na tjelesnu težinu – Zašto je gubitak kilograma ponekad teži nego što mislimo?

Jedan od ključnih razloga zbog kojeg neki ljudi ne postižu željene rezultate leži u hormonalnom disbalansu, koji ima značajan utjecaj na metabolizam, apetit i način na koji tijelo pohranjuje masnoće. Hormoni, kao kemijski glasnici tijela, reguliraju mnoge fiziološke procese, uključujući metabolizam i raspodjelu tjelesne mase. Kada su hormoni izvan ravnoteže, postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine može postati složeniji problem nego što se na prvi pogled čini.

1. Hormoni štitnjače – regulatori metabolizma

Hormoni štitnjače, trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), igraju ključnu ulogu u regulaciji metabolizma. Oni određuju koliko brzo ili sporo vaše tijelo sagorijeva kalorije za energiju. Kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona, što je slučaj kod hipotireoze, metabolizam se usporava, što otežava sagorijevanje kalorija i dovodi do nakupljanja tjelesne mase, posebno oko struka. Osobe s hipotireozom često imaju problema s nakupljanjem viška tekućine, umorom i smanjenom energijom, što dodatno otežava održavanje aktivnog načina života i upravljanje tjelesnom težinom.

2. Inzulin – ključni igrač u metabolizmu šećera

Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača i koji pomaže regulirati razinu glukoze u krvi, omogućavajući stanicama da koriste šećer kao izvor energije. Kod osoba s inzulinskom rezistencijom, stanice postaju manje osjetljive na djelovanje inzulina, što uzrokuje povišene razine šećera i inzulina u krvi. Ovo stanje, koje često prethodi dijabetesu tipa 2, može otežati mršavljenje jer visok nivo inzulina potiče pohranu masnoća, osobito u predjelu trbuha. Inzulinska rezistencija također uzrokuje snažan osjećaj gladi i pojačanu želju za ugljikohidratima, što može otežati pridržavanje zdrave prehrane.

3. Kortizol – hormon stresa i njegov utjecaj na tjelesnu težinu

Kortizol, poznat i kao „hormon stresa“, izlučuje se u povećanim količinama kada smo izloženi fizičkom ili emocionalnom stresu. Visoke razine kortizola mogu potaknuti povećanje tjelesne težine jer povećavaju apetit i želju za visokokaloričnom hranom. Uz to, kronično povišene razine kortizola usporavaju razgradnju masnoća, osobito u području trbuha, stvarajući tzv. "stresnu pretilost." Osobe koje pate od dugotrajnog stresa često primjećuju da im se unatoč fizičkoj aktivnosti i zdravoj prehrani nakupljaju kilogrami upravo u abdominalnom području.

4. Leptin i grelin – hormoni gladi i sitosti

Leptin je hormon koji signalizira tijelu da je sitost postignuta i da je vrijeme da prestanemo jesti, dok grelin stimulira osjećaj gladi. U zdravom organizmu, ovi hormoni djeluju u ravnoteži. Međutim, kod osoba koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu, leptin može postati neefikasan u svojoj funkciji, stanje poznato kao leptinska rezistencija. Unatoč visokim razinama leptina, mozak ne prima signal sitosti, što dovodi do prejedanja. S druge strane, povišena razina grelina može uzrokovati stalan osjećaj gladi, što otežava kontrolu unosa hrane i pridržavanje plana prehrane.

5. Estrogen i progesteron – utjecaj na težinu kod žena

Hormonalne fluktuacije kod žena, osobito u menopauzi, mogu također pridonijeti promjenama tjelesne težine. S padom razine estrogena, tijelo počinje nakupljati više masnog tkiva, pogotovo u abdominalnom području. Ova promjena također utječe na distribuciju masnoća, pri čemu žene mogu početi nakupljati više masnih naslaga oko struka, a manje na bokovima i bedrima. Pad progesterona, koji često prati promjene u razini estrogena, može uzrokovati zadržavanje vode, što također doprinosi povećanju tjelesne mase.

Kako regulirati hormonalni utjecaj na težinu?

Za osobe koje imaju poteškoća s gubitkom tjelesne težine, važno je razmotriti mogućnost hormonskog disbalansa. Precizna dijagnostika, uključujući krvne pretrage koje procjenjuju razinu hormona štitnjače, inzulina, kortizola, leptina i estrogena, može pružiti uvid u temeljne uzroke problema s težinom. U slučaju dijagnosticiranog hormonskog disbalansa, liječenje uključuje ciljanu terapiju, koja može uključivati nadomjesnu terapiju hormonima, lijekove za kontrolu inzulina ili promjene u načinu života kao što su prehrambene intervencije i uvođenje tehnika za smanjenje stresa.

Zaključak

Hormonalni disbalans može igrati značajnu ulogu u otežanom gubitku tjelesne težine. Ako usprkos trudu ne postižete željene rezultate, važno je konzultirati se s liječnikom i provesti odgovarajuće pretrage kako bi se utvrdilo jesu li hormoni prepreka u vašem procesu mršavljenja. Naša poliklinika nudi sveobuhvatan pristup u dijagnostici i liječenju hormonalnih poremećaja, te personalizirane planove koji će vam pomoći da postignete i održite zdravu tjelesnu težinu.

Vezane vijesti