Botox terapija protiv pojačanog znojenja - Q&A

Botox terapija protiv pojačanog znojenja

Možete li nam objasniti što je botox i kako djeluje u tretmanu prekomjernog znojenja?

Dr.sc. Blajić: Botox je pročišćeni protein dobiven iz bakterije Clostridium botulinum. Kada se ubrizgava u kožu, botox blokira živčane signale koji stimuliraju znojne žlijezde, čime se smanjuje proizvodnja znoja, bez djelovanja na mišiće i znojenje na ostatku tijela. Ova metoda je vrlo učinkovita za osobe koje pate od hiperhidroze, odnosno prekomjernog znojenja.

Koliko je botox učinkovit u smanjenju znojenja i koliko dugo traju rezultati?

Dr.sc. Blajić: Botox je izuzetno učinkovit u smanjenju znojenja. Studije pokazuju da većina pacijenata iskusi smanjenje znojenja za oko 82-87%. Rezultati tretmana obično traju između šest mjeseci i godinu dana, nakon čega je potrebna ponovna injekcija kako bi se održali učinci.

Kakav je postupak tretmana botoxom protiv znojenja?

Dr.sc. Blajić: Postupak započinje konzultacijom kako bi se procijenilo stanje pacijenta i odredilo odgovara li botox kao tretman. Nakon toga, tretirano područje se očisti i dezinficira. Možemo koristiti lokalnu anesteziju kako bi smanjili nelagodu. Botox se zatim ubrizgava u kožu na više točaka u tretiranom području. Postupak je relativno brz i traje oko 30 minuta.

Postoje li nuspojave ili rizici povezani s ovim tretmanom?

Dr.sc. Blajić: Kao i kod svakog medicinskog postupka, postoje potencijalni rizici i nuspojave. Najčešće nuspojave uključuju bol ili nelagodu na mjestu injekcije, crvenilo i oteklinu. U rijetkim slučajevima mogu se javiti simptomi poput glavobolje ili privremene slabosti mišića. Međutim, botox je općenito vrlo siguran kada se koristi u rukama iskusnog profesionalca.

Koje su prednosti korištenja botoxa u odnosu na druge metode tretmana hiperhidroze?

Dr.sc. Blajić: Prednosti botoxa uključuju njegovu visoku učinkovitost, brzinu djelovanja i dugotrajne rezultate. Za razliku od nekih drugih tretmana, botox ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu ili oporavak. Također je neinvazivan, što znači da nema kirurških rezova ni dugog oporavka.

Ima li nekih posebnih savjeta za pacijente nakon tretmana botoxom?

Dr.sc. Blajić: Preporučujemo pacijentima da izbjegavaju intenzivne fizičke aktivnosti, saune i solarije najmanje 24 sata nakon tretmana. Također, trebali bi izbjegavati masiranje ili trljanje tretiranog područja. Većina pacijenata može se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima odmah nakon tretmana.

Imate li još nešto što biste željeli dodati?

Dr.sc. Blajić: Samo bih dodala da je hiperhidroza stanje koje može značajno utjecati na kvalitetu života, ali postoje učinkoviti tretmani poput botoxa koji mogu pomoći. Ako netko pati od prekomjernog znojenja, preporučujem da se konzultira sa stručnjakom kako bi se pronašlo najbolje rješenje.

Vezane vijesti